31 Αυγ 2013

Τα εξωκλήσια της Κω



Από τη δεκαετία του '80 μου έκαναν εντύπωση τα γραφικά εξωκλήσια του νησιού, κτίσματα προσωπικού μόχθου και βαθιάς ευσέβειας των παλιών Κώων. 

Δημιούργησα τότε ένα φωτογραφικό αρχείο το οποίο πρόσφατα θέλησα να ολοκληρώσω συμπληρώνοντάς το με τα υπόλοιπα εξωκλήσια που κτίσθηκαν μέχρι σήμερα και τα οποία στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα διακόσια. 

Διαπίστωσα ότι σε ορισμένα από αυτά -ευτυχώς ευάριθμα- έχουν γίνει κατά καιρούς άχαρες προσθήκες προκειμένου να υπάρχει ευρύς στεγασμένος χώρος κατάλληλος για το γλέντι των πανηγυριστών. Θεωρώ ότι οι επεκτάσεις αυτές αλλοιώνουν την αρχική παραδοσιακή λιτή αρχιτεκτονική τους. 

Επίσης καινοτομία των ημερών μας είναι η ανέγερση μικρών ναών εντός των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Πράξη επαινετή, εφόσον αυτή πηγάζει από την ευλάβεια και τη θεοσέβεια των κτητόρων και δεν αποσκοπεί στην προβολή των Ιερών Ναών ως τουριστικού αξιοθέατου. 

Το φωτογραφικό αυτό αρχείο παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες ενός ψηφιακού βιβλίου που λειτουργεί με τη μέθοδο της φυλλομέτρησης (flipping book) και που, όποιος επιθυμεί, μπορεί να περιηγηθεί στις σελίδες του αλλά και να το "κατεβάσει" και να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του από το link της παρούσας σελίδας ή από τη διεύθυνση:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: